Post 112: Les flames de Califòrnia

Fa dies que els mitjans es fan ressó del gran incendi que està afectant a Califòrnia aquests dies. És un foc de dimensions enormes que si el comparessim a casa nostra seria com el que va cremar Montserrat fa uns anys.

Els plans d'evacuació, les mesures preses pel govern federal no sembla que puguin apaivagar les flames en les pròximes hores o dies. Un dels motius pel qual l'incendi està prenent dimensions descomunals és l'entrada del vent de les muntanyes Santa Ana Winds que les atia força.
I això intentaré explicar-vos, amb un petit esquema publicat a Los Angeles Times.

1. Un centre d'altes pressions es mou a través de California generant vents que travessen els canyons de nord a sud en indrets com Malibú, algun cop afectant les grans línies de tensió que passen per allà.
2. Amb el moviment del centre d'altes pressions cap a l'est, els vents es formen del nord-est sobre la zona. Les grans pressions generen un nucli de baixes pressions locals que intensifiquen aquesta corrent.
3. El vent de les altes pressions flueix com seguint el curs dels rius a través de les muntanyes del sud de Califòrnia. L'aire que baixa de la muntanya, més càlid, perd humitat i guanya velocitat, especialment quan s'encanala dins dels canyons.

4. El terreny afavoreix els vents intensos. Les muntanyes encanalen el vent en algunes àrees particularment en llocs baixos, de la mateixa manera que els vents més intensos escalfen grans àrees.
5. Els vents busquen obertures en les muntanyes, més del que faria l'aigua. Els canyons i els passos muntanyosos proveeixen l'espai necessari per accelerar el vent en el boc d'una mànega de jardí.
6. El terra també juga un paper en el progrés del foc. En els turons amb barrans actua l'efecte xemeneia que produeix un ascens dels gassos i intensifica el foc. El foc crea un esborrany, ascendint l'oxigen en ell mateix, i les flames cremen ràpidament com en una llar de foc.
7. Els focs es desencadenen i els vents bufen, escalfen fins i tot en àrees més llunyanes. Poden provocar focs ràpids més petits bé endavant o darrere, una canonada el foc, i aquests es poden convertir en nous grans incendis.


I així és com queda tot!

0 comentarios: