Post 117: la brossa de l'espai

Continuem un dia més parlant dels EUA i d'un programa de la NASA l'Orbital Debris Program que s'encarrega de monitoritzar en tot moment tota mena de residus que orbiten el nostre planeta.

Ara mateix, mentre escric aquest post, hi ha 12.581 trossos de ferralla i altres materials surant fora de la Terra. Aquesta any, però, la NASA ha detectat un estancament del nombre d'escombraries. Des del 3 d'abril la xifra ha quedat fixada en aquesta quantitat. Tot i això, aquests 12.581 cossos suposen un 4% més que al 2007.

Un terç d'aquestes escombraires pertanyen a la Commenwealth of Independent States (CIS), formada per països de l'antiga òrbita soviètica. Els Estats Units són responsables d'un terç més i la resta se'l reparteixen entre la Xina, França, el Japó i l'Índia. L'Agència Espacial Europea només ha llançat 74 cossos a l'espai.

Les deixalles a l'espai són tantes que la NASA fins i tot té un programa específic per controlar-les. El NASA Orbital Debris Program Office mesura quina quantitat de porqueria espacial hi ha surant en l'òrbita terrestre. Ara mateix hi ha una 12.581 cossos perduts per l'espai, segons l'últim recompte de la NASA. La bona notícia és que aquesta xifra no ha augmentat en sis mesos i es manté des del 3 d'abril. La dolenta és que les escombraries han crescut un 4% en l'últim any. Al 2007, hi havia 11.954 registrats. Ho podem veure en aquestes dues imatges, una corresponent a una òrbita equatorial i l'altra a una òrbita polar. El punt central és la Terra.

La major part d'aquestes deixalles se les reparteixen entre els Estats Units i les antigues repúbliques soviètiques. La Commonwealth of Independent States (CIS), formada per Rússia i l'òrbita comunista, és responsable de 4.528 objectes. 4.259 són desferres nord-americanes i 2.774, xineses. La resta se la reparteixen entre França (376), el Japó (175), i l'Índia (144). L'Agència Espacial Europea només en té 74, dels quals 38 provenen d'explosions i 36 són coets i altres cossos.

Per "escombraries espacials" s'entén qualsevol objecte artificial sense utilitat que orbiti la Terra. Això inclou satèl·lits, coets espacials, objectes procedents d'explosions i petites partícules. Això sí, per comptar com a desferra, han de ser més grans de cinc centímetres, sinó no els poden detectar els radars del programa "O.S Space Surveillance Network", encarregat de controlar-los.

El nivell de deixalles ha fet créixer la preocupació entre les autoritats espacials. Fins i tot, un consultor de la NASA va desenvolupar un escenari conegut com el Síndrome de Kessler en què la deixalla espacial seria tant gran que impactaria amb els cossos en funcionament provocant desperfectes i al seu torn més deixalles en una espiral difícil d'aturar. De fet, ja s'han documentat petits accident per col·lisions amb cossos que suren per l'espai.

Per evitar aquest panorama treballa la NASA Orbital Debris Program Office que té com a principal objectiu detectar, controlar, catalogar i identificar aquests objectes. També s'encarrega de predir quan i on caurà un objecte de nou en la Terra i informar la NASA si aquests objectes interfereixen amb l'estació espacial internacional.

0 comentarios: