Ja fa dies que ens arriba la curça electoral dels Estats Units, que si les intensions d'un que la de l'altre, però cal també donar una mica de visió al que pensen ambdós candidats sobre la ciència i la política medioambiental. Fa unes setmanes es publicava a la revista Nature, un qüestionari sobre els dos candidats.
L'aspirant demòcrata a la presidència d'Estats Units, Barack Obama, defensa l'ensenyament de la teoria de l'evolució en les escoles públiques del seu país i considera que no hauria de confondre's als estudiants amb altres hipòtesis no científiques. Mentre que l'aspirant demòcrata va accedir a respondre a les preguntes de la publicació sobre diversos temes, des del canvi climàtic a la investigació amb cèl·lules mare, l'aspirant republicà, John McCain va declinar fer-lo, pel que la revista va optar per extreure les seves opinions dels seus discursos i programa.
"Crec en l'evolució, i comparteixo l'ampli consens en la comunitat científica que l'evolució ha estat validada científicament", afirma Obama en "Nature".
"No crec que sigui útil per als nostres estudiants ennuvolar els debats sobre ciència amb teories no científiques com el disseny intel·ligent, que no estiguin sotmeses a l'escrutini experimental", prossegueix.
Per la seva banda, McCain creu en l'evolució, però, com va apuntar en un debat, quan veu la posada de sol en el Canó del Colorado, veu també "la mà de Déu".
En una entrevista en el 2005 va opinar que en els col·legis haurien d'ensenyar-se "tots els punts de vista" sobre els orígens de la humanitat.
Obama diu en el qüestionari que aixecaria el veto imposat per l'actual president, George W. Bush, al finançament públic de la investigació amb cèl·lules mare, ja que valora que és crucial per al desenvolupament de la medicina.
McCain ha votat personalment contra la prohibició de Bush, però ha matisat després que dóna suport aquesta investigació sempre que no se sacrifiquin "principis ètics i valors morals". El seu nombre dos, Sarah Palin, s'oposa.
Ambdós candidats consideren prioritari invertir en desenvolupament espacial perquè EUA mantingui la seva posició puntera en aquest camp, i Obama dóna suport expandir l'Administració Nacional per a l'Aeronàutica i l'Espai (NASA) amb inversió privada, mentre que el seu rival vol incrementar l'exploració en l'espai.
Quant a energia i medi ambient, el demòcrata assenyala que no pot descartar-se l'energia nuclear com substituta del combustible fòssil, però assegura que no autoritzaria una gran expansió sense abans resoldre els interrogants sobre emmagatzematge de residus.
McCain proposa construir 45 noves plantes per al 2030, encara que el seu objectiu final són 100.
Sobre el canvi climàtic, ambdós creuen que EUA ha d'assumir el lideratge internacional, però només Obama opina que el seu país ha de prendre mesures internes al marge del que facin economies emergents com Xina o Índia.
El senador per Illinois té com objectiu reduir les emissions de carboni fins a un 80 per cent per sota dels nivells de 1990 per al 2050, i és partidari d'un sistema de permisos per a les empreses similar a l'europeu, encara que en lloc d'assignar-los, se subhastarien, de manera que els beneficis poguessin invertir-se en fonts d'energia netes.
McCain, per la seva banda, es proposa reduir les emissions a un 60 per cent dels nivells que havia en 1990 per al 2050, i primer concediria permisos gratuïtament a les empreses, per a després passar a un sistema de subhastes.
Ja veieu, dues polítiques força semblants pel que fa a l'energia però amb diferències importants pel que fa a la ciència, teoria de l'evolució o la contaminació vers el canvi climàtic. De ben segur que surti qui surti, la seva política serà millor que la presa actualment per Bush.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
1 comentarios:
La veritat no és una democràcia.
Ensenyar el "disseny intel·ligent" a classe de biologia per què és un punt de vista, és com ensenyar la "teoria de la cigonya" a classe d'embriologia.
Publicar un comentario