Post 192: tsunami

L'Institut Indonesi de Geofísica ha emès una alerta de tsunami aquest dissabte al vespre a causa d'un sisme d'una magnitud de 7,2 graus en l'escala de Richter que s'ha registrat al mar.

El moviment sísmic s'ha produït a uns 135 quilòmetres al sud-oest de Manokwari, a la província indonèsia de Papua, i a una profunditat de 10 quilòmetres, segons ha informat l'Institut Geològic dels Estats Units. El sisme s'ha produït a tres quarts de nou del vespre, hora d'aquí, i molts ciutadans han sortit de casa pel pànic en notar el tremolor, que ha durat uns minuts.

L'alerta ha estat desactivada poc després i no s'ha hagut de lamentar cap víctima ni cap destrossa. L'any 2005, un terratrèmol a l'oest d'Indonèsia va originar un tsunami en què hi van morir 230.000 persones.

Un tsunami (en japonès ona de port, Kunrei-shiki: Tunami), és una sèrie d'ones massives que poden tenir lloc després d'un terratrèmol, activitat volcànica , esllavissaments submarins, impactes de meteorits en el mar, o fins i tot grans trossos d'illa esllavissant-se al mar. Per al cas més freqüent, els moviments tectònics, els tsunamis són importants a partir maremots de magnitud de més de 6.4 a l'escala de Richter i són vertaderament devastadors a partir de 7.

0 comentarios: