Post 202: boira

Avui hi ha boira pràcticament a totes les valls fluvials de la Península. Això implica que la visibilitat és molt reduïda. Hi ha qui de la boira en treu un romanticisme especials, d'altres en generen un terror estrepitós. .

La boira és un fenòmen meteorològic consistent en núvols molt baixos, a nivell del terra i formades per partícules d'aigua molt petites en suspensió. La major part de les boires es produeixen al evaporar-se la humitat del terra, el que provoca l'ascens d'aire humit que al refredar-se es condensa donant lloc a la formació d'aquests núvols baixos. La boira en el fons, implica la disminució de les condicions de visibilitat en superfície. La dispersió de la llum en les partícules d'aigua que formen la boira afavoreixen la visibilitat en longituds d'on groga utilitzades en fars i llums antiboira.

La boira redueix la visibilitat, i fins i tot és capaç que aeroports i carreteres, siguin inutilitzables, doncs la falta de visibilitat (i en alguns casos visibilitat nul·la), fan perillós la manipulació de vehicles.

Algunes aeronaus poden volar amb boira mitjançant l'ús d'instrumentals especials, d'aquí que moltes companyies malgrat tenir la tecnologia no tenen pilots qualificats per a fer aquest tipus d'aterratges i enlairaments.

De tipus de boira n'hi ha de moltes classes, ja en parlarem, en general es forma sota condicions de saturació d'humitat al 100% i unes temperatures de l'aire per sota del punt de rosada, la qual cosa fa que l'aigua es condensi.

0 comentarios: