Post 209: 11 aeroports

Avui llegia esfereït una noticía: La Generalitat i AENA invertiran 1.586 milions en onze aeroports nous en els pròxims sis anys .

Si una cosa se sap és que el mitjà de transport aeri és un dels més costossos i contaminant del món. A la vegada que les variacions del preu del cru fan oscil·lar estrepitossament el valor dels bitllets.

La Generalitat i el govern central invertiran 1.586 milions d'euros en els pròxims anys per ampliar la xarxa d'aeroports i aeròdroms de Catalunya, on està prevista la construcció d'onze noves instal·lacions aeroportuàries, que se sumaran a la desena que ja hi ha.

La xarxa d'aeroports comercials que hi ha a Catalunya actualment -a Barcelona, Girona i Reus- s'ha de completar amb quatre més. A part del de Lleida, que ja està en construcció, s'ha de condicionar el de la Seu d'Urgell, actualment inactiu. També se'n preveu un a les Terres de l'Ebre i un altre a prop de l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquest últim hauria de donar servei a l'aviació general i empresarial i alleugerir la pressió creixent de vols corporatius i esportius sobre Barcelona i Sabadell.

El Pla d'Aeroports també preveu que fins al 2015 es construiran set nous aeròdroms a Lladurs, Cervera, Tremp, Arnes, Ribera d'Ebre, Prat de Moià i Viladamat, que completarien la xarxa actual, formada per les instal·lacions de Sabadell, Igualada-Òdena, la Cerdanya, Empuriabrava, Calaf-Sallavinera, Sant Fruitós de Bages i Alfés.


Un altre dels projectes de la Generalitat és el desenvolupament d'un "altiport" a les comarques del Pirineu, com els que hi ha als Alps, amb una pista lleugerament inclinada que podrà ser operativa malgrat la neu. En una ubicació encara per decidir, aquesta infraestructura serà pensada per a l'aviació general, però centrada en el sector turístic així com en les emergències.

Pel que fa al projecte de llei d'aeroports de Catalunya, que aviat iniciarà el tràmit parlamentari, aquesta normativa preveu regular i gestionar les infraestructures del transport aeri, a través de la creació de l'ens públic Aeroports de Catalunya.

Escrombrant cap a casa meva fa poc vaig poder veure la ubicació i la pràctica finalització de les obres de l'aeroport d'Alguaire. Durant el segons semestre del 2009 entrarà en funcionament el nou aeroport de Lleida-Alguaire. És el primer d'àmbit comercial que promou la Generalitat i es preveu que hi passaran mig milió de passatgers cada any. Aquest aeròdrom acollirà trànsit regular, línies europees de punt a punt i vols xàrter.

La propietat serà de la Generalitat, però la gestió la farà alguna empresa privada. L'obertura al sector privat és una de les característiques del nou model aeroportuari català que defineixen la llei i el Pla d'Aeroports de Catalunyaaprovat pel govern.

0 comentarios: