Post 197: onada de fred al centre d'Europa

Fa dos dies comentava la situació del gas a Europa, i és que a més a més li hem d'afegir l'onada de fred que travessa el continent desde fa uns dies i que ha deixat set noves víctimes a Polònia la nit del dimarts al dimecres i matà també a una persona a Bèlgica, mentre que la neu paralitzà els aeroports italians i el francés de Marsella.

A Polònia, les baixes temperatures durant la nit, feren baixar el termòmetre a -25ºC, deixaren set noves víctimes, segons el ministeri de l'Interior. En total, des de l'1 de novembre de 2008, el ministeri ha comptabilitzat 76 morts per hipotèrmia. La majoria de les víctimes són persones sense sostre o que sota els efectes de l'alcohol es varen quedar adormides a l'aire lliure.

Els búlgars, sorpresos i indignats per la tallada del subministrament de gas rus, tremolen de fred el dimecres dins dels seus apartaments sense calefacció, una prova que els recorda les misèries del període comunista, 20 anys endarrera amb la caiguda del teló d'acer. Unes 68 escoles varen suspendre les classe i a les altres, els alumnes s'abrigaven amb capes i capes de roba.
A Bèlgica, un home d'uns trenta anys morí de fred la nit del dimarts a dimecres en aquest país, en el que les temperatures caigueren fins per sota els 20ºC sota zero, anuncia la policia. Aquesta primera víctima belga de l'onada de fred fou descoberta el dimecres pel matí per un grup de nens i la seva professora en un jardí públic del centre de Lovaina, a uns vint quilòmetres a l'est de Brusèl·les, segons la policia local. La nit del dimarts al dimecres fou la més freda a Bèlgica dels últims 10 anys.

Més al sud d'Europa, la neu caigué a Marsella (sudest), la segona ciutat francesa en número d'habitats, per primera vegada des de 1987, segons relataren les seves habitants. La circulació a la ciutat estigué perturbada, els autobusos i els tranvies no circularen pel centre de la ciutat i l'aeroport de Marsella-Marignane tancà durant el matí, per falta de l'equip adequat per netejar les pistes.

A Italia, els dos aeroports de Milan, Malpensa i Linate, així com els de Turín i Bergamo, es van mantenir tancades diverses hores durant el matí degut a importants nevades que dificultaren el tràfic aeri i l'accés als aeroports.

0 comentarios: