Post 205: Sant Antoni

"Dia 17 sant Antoni, dia 20 sant Sebastià, qui bones obres farà no tindrà pas por del dimoni"

Això és un fragment d'una cançó tradicional menorquina que es canta en aquestes dates per donar èmfasi a la setmana dels barbuts. Diu la tradició que aquesta setmana el dimoni volta pels nostres carrers amb plena llibertat, per captar noves ànimes.

La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida; és per això que popularment se l'anomena sant Antoni del porquet.

La seva festa s'escau el 17 de gener, essent una celebració important en els països d'influència cristiana i amb especial incidència en els de parla catalana. És en honor seu que se celebren els tradicionals Tres Tombs arreu del país. També hi ha poblacions en què es representa la vida del sant i com els dimonis intentaren cremar-lo sense aconseguir-ho.

En el passat va ser una festa clau en moltes poblacions, essent la festa major d'hivern o festa major petita. Actualment, el seu arrelament és un fet, tot i que la desaparició dels animals de treball podia fer pensar en l'extinció de la festa.

0 comentarios: