Post 201: reobertura de canonades

Fa uns dies parlàvem del problema del gas al centre d'Europa. Rússia ha reprès el subministrament de gas a Europa a través d'Ucraïna aquest matí, poc abans de dos quarts de nou del matí. Moscou ha complert la seva promesa i ha acabat amb una interrupció que feia sis dies que es mantenia. El consorci gasista rus Gazprom ha informat que ha començat a bombejar el carburant des de l'estació de Sudzha, a la frontera amb Ucraïna, segons l'agència oficial russa Itar-Tass.

Moscou ha reprès el servei de nou aquest dimarts, després que dilluns la Unió va pressionar-lo perquè acabés amb una situació d'escanyament que feia quasi una setmana que s'allargava. Les desavinences en els detalls del protocol de trànsit del combustible han impedit que el gas tornés a circular el cap de setmana, com estava previst.

La represa del subministrament ha arribat l'endemà que la presidència txeca de la UE va reiterar la crida a Moscou perquè tornés a obrir l'aixeta i va remarcar que "ja no té excusa" per no restablir el gas a Europa. Al cap d'unes hores, la mateixa presidència txeca va informar de l'hora prevista de restabliment, les 8 del matí del dimarts. Finalment el gas ha tornat a córrer cap a la UE a través d'Ucraïna mitja hora després de l'hora establerta.

Això segons ha informat la televisió russa NTV, on un tècnic de la companyia ha assegurat que ha rebut l'ordre d'obrir l'aixeta cap a Turquia, els Balcans i Moldàvia. Més tard, l'empresa Gazprom ha explicat que ara mateix el flux del gas ja arriba a Ucraïna. De moment, Gazprom distribuirà una quantitat de prova de 77 milions de metres cúbics per dia, lluny dels 300 milions que Europa rebia abans d'iniciar-se aquest últim conflicte, l'1 de gener. Gazprom té previst provar el sistema de distribució abans de restablir el flux normal.

Per garantir el subministrament, Brussel·les ha desplegat una vintena d'observadors internacionals a la frontera entre Ucraïna i Rússia. Gazprom ha assegurat al govern rus que controlarà l'extracció il·legal de gas, i que, en cas que es produeixi, tallarà el subministrament durant 24 hores com a represàlia.

La represa del subministrament ha estat possible després de dies de negociacions i d'un últim estira-i-arronsa entre Moscou i Kíev. El ministre txec d'Indústria i Comerç, Martin Riman, va assegurar ahir que Ucraïna havia tornat a firmar al matí l'acord assolit dissabte, però que, al cap d'unes hores d'haver-lo signat, Moscou el va rebutjar perquè Kíev hi va afegir unes clàusules addicionals a posteriori. En aquestes clàusules, els ucraïnesos reiteraven que ja no tenen cap deute amb Rússia i que no han agafat mai gas als russos de manera il·legal.

0 comentarios: