Post 219: Ebro a punto de desbordar...

Pero se ha quedado en una bonita estampa y poco más. Aunque el Ebro mostró ayer un pequeño porcentaje de la fuerza y la capacidad destructiva que posee, todo quedó en un espectáculo natural para quienes se acercaron a sus riberas en la capital aragonesa. El río estuvo muy cerca de llegar a los 1.500 metros cúbicos por segundo en Zaragoza, una cifra bastante por debajo del nivel de alerta y dentro de los parámetros oficiales de avenida ordinaria.

Sin embargo, la visión del agua anegando la zona inundable de los parques de ribera (proyectados, precisamente, para soportar este tipo de crecidas y suavizar sus efectos) y algunas áreas del recinto Expo produjo la sensación de estar ante un episodio de avenida más importante de lo real. La página web de la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) marcó la punta máxima de la riada en Zaragoza en 1.462,67 metros cúbicos por segundo. Esa medición, que aparejó una altura de 4,25 metros de la lámina de agua, se produjo a las seis de la tarde. La previsión es que el paso de la punta se mantenga a lo largo de hoy, con el nivel del río visiblemente alto en el tramo urbano.

A pesar de la alarma, la crecida casi pasó de largo por el recinto de Ranillas. Las afecciones fueron mucho menores de las previstas hace tres días, por lo que el agua tan solo entró en los dos espacios más expuestos al río por ocupar las cotas más bajas, el anfiteatro y la plaza Inspiraciones Acuáticas. En el primer caso, se quedó a unos metros de las bancadas de madera para el público. También cubrió por completo el camino situado bajo el Pabellón Puente.

El nivel del cauce ni siquiera llegó a rebasar las gradas del frente fluvial, dado que dos de los diez escalones seguían apreciándose cuando ayer pasaba la punta de la avenida ordinaria. "A partir de las dos la tarde empezó a bajar y se veían las piedras mojadas de la escollera", señalaron fuentes oficiales de Expoagua.

El sótano de la Torre del Agua se volvió a anegar, como sucede con cada crecida, por la subida del nivel freático. No generó problemas mayores, dado que en este espacio tan solo se almacenan canoas y material deportivo del canal de aguas bravas. "Esto sucede cuando el caudal del río supera los 1.300 metros cúbicos por segundo, aunque preveíamos que hubiera un metro de agua y únicamente se ha colado un palmo y medio", añadieron.

El parque metropolitano Luis Buñuel quedó protegido por su mota (una defensa prevista para soportar avenidas de hasta 2.500 metros cúbicos por segundo), mientras que el soto de ribera se inundó otra vez al ser un espacio de transición. Por prevención, los canales del parque se llenaron al máximo para evitar que la presión del freático en expansión pudiera dañar su estructura.

Los servicios de Protección Civil no tuvieron que atender ningún incidente relacionado con la crecida y Bomberos tampoco registró trabajo extra. Fuentes del ayuntamiento destacaron que el caudal del río no estuvo nunca en niveles que justificasen activar los protocolos de alarma. Desde la CHE se remarcó que se trata de una avenida ordinaria que no ha producido afecciones a núcleos urbanos ni motas controladas por la Confederación.

Según informó ayer la CHE, los caudales en la cabecera del Ebro y en los afluentes de la margen izquierda en Navarra se encuentran "estabilizados y con tendencias descendentes". Estas cuencas, donde la pluviometría del lunes y el martes ocasionó la crecida, experimentaron también ayer sus valores máximos. En Miranda de Ebro, en el eje de la cuenca, el caudal máximo fue de 600 metros cúbicos por segundo, mientras en la desembocadura del río Arga se llegaron a registrar 722.

La cuenca del Zadorra, en Álava, alcanzó un caudal máximo en su desembocadura cercano a los 390 m³/s. El sistema Ullívarri-Urrúnaga permitió la laminación de hasta 300 m³/s durante este episodio de avenida, un caudal que, sin esas presas, habría elevado aún más el nivel del Ebro.

Post 218: tanca 'metro'

Metro Internacional S.A., el diari internacional més gran del món, anuncia avui que acabarà amb les activitats de la seva operació a Espanya, Metro News S.L. (Metro Espanya), on publica el diari lliure i gratuït en set ciutats. El dijous 29 de gener de 2009 era el darrer dia de publicació per a Metro. Abans del tancament de les operacions, Metro esdevenia el cinquè diari més llegit, 1.8 milions de lectors diaris.

El metro iniciava el seu camí al 2001 i no fou fins al 2004 que començà a produïr beneficis. Tanmateix, la competència augmentava i el mercat publitari anava decreixent. Durant els darrers anys només ha fet que augmentar les pèrdues. Unes quantes oportunitats de fusió durant el darrer any no han propiciat l'èxit necessari i ha estat difícil trobar una alternativa que hauria millorat l'activitat financera.

Metro Internacional ha invertit 25,5 milions a Metro Espanya fins el dia del seu tancament. El tancament s'espera que generi una pèrdua comptable d'entre 5 a 6 milions que inclou elements no efectius. El cost del tancament s'explicarà en els resultats del primer quart del 2009 de Metro Internacional.

El president de Metro Internacional, deia en el comunicat que podeu llegir a la web oficial: malgrat els esforços dedicats des del nostre equip de direcció espanyol i el de personal, és amb remordiment profund que hem considerat que la decisió difícil ara per ara de tancar les nostres operacions a Espanya. Tot i que metro ha estat perdent menys diners que els seus competidors espanyols, els que més ho ha empitjorat ha estat la pèrdua de publicitat".

En el fons, i a nivell personal crec que els diaris rotatius ja estan entrant en la decadència, el futur, diari digital, menys cost de publicació i millors continguts, interactivitat amb l'usuari i actualització al minut.

Post 217: nou destí per a la NASA

Si algú vol deselar un nou misteri de l'univers, la NASA dóna una oportunitat.

L'Agència Espacial Americana ha decidit organitzar un concurs per a que siguin els mateixos ciutadans, de qualsevol racó del món, qui decidieix quina serà la propera missió del telescopi espacial Hubble. Tot i que els participants hauran d'escollir entre 6 opcions donades per l'organisme.

Per això, la NASA ha habilitat la web hhtp://YouDecide.Hubblesite.org per a que el públic pugui escollir entre les sis possibles pròximes missions científiques del telescopi Hubble, amb motiu de l'Any Internacional de l'Astronomia.

Entre les sis destinacions possibles que el Hubble visitarà en la pròxima missió, prevista pel 12 de maig, es troben tres galàxies i tres estrelles. La votació podrà efectuar-se fins el dia 1 de març. De moment, l'opció que compte amb més puntuació és la que mostra la interacció entre dos galàxies, que segons els astrònoms és un fet espectacular.

La càmera del telescopi captarà una iamtge d'alta ressolució revelant nous detalls de l'opció que més vots consegueixi. La fotografia es publicarà entre el 2 i el 5 d'abril dins el marc d'unes jornades d'Astronomia. Tots aquells que votin podran optar au na de les 100 còpies de l'objecte celest escollit.

El motiu del concurs, segons l'astrònom Dr. Summer, es degut a que els astrònoms no saben quins objectes celests podrien ser més interessants per a fotografiar amb el telescopi espacial. Per això, la NASA ha decidit que siguin els ciutadans els que escullin la pròxima aventura.

Post 216: "trouble"

No és que tingui problemes, potser algun que altre maldecap. Però lo maco és la cançó que he recuperat. Any 1995, grup Shampoo, cançó trouble. Simplement genial.

Post 215: l'edat de la Lluna

Un petit gram de zircó trobat a la Lluna pot llençar una informació decisiva sobre l'únic satèl·lit natural de la Terra. Així ho creu el grup d'investigadors que han analitzat aquesta petita porció de zircó, un mineral compost per circoni i cilici que es forma amb el refredament de roques fosses.

Una important conclusió a la que han arribat els científics és que el mineral trobat té una antiguitat de 4.417 milions d'anys. Això significa que és la mostra de zircó més antiga procedent d'un cos planetari del Sistema Solar.

Però també té un altre significat important: l'existència de zircó indica que la solidificació d'un petit percentatge de materia fos continuà durant gairebé 200 i 400 milions d'anys més tard.

En altres paraules, per priemra vegada es dispossa d'una data límit exacta per a situar el moment concret en el que l'oceà de magma llunar es va convertí en material sòlid.

Malgrat que existeixen discrepàncies entre la comunitat científica, la teoria més extesa sobre la creació de la Lluna defineix que el satèl·lit naixé després d'una colisió que tingué lloc fa més de 4.500 milions d'anys entre la Terra i un asteroide de la mida de Mart. Del xoc hauria sorgit una lluna coberta per un toll de magma que posteriorment es refredà i solidificà.

Per a determinar l'antiguitat del zircó, s'ha mesurat el plom i els isòtops d'urani que contenia la petita mostra recollida. En opinió dels investigadors del Departament de Geologia Aplicada de l'Universitat Tecnològica de Curtin (Austràlia), l'Institut de Mineralogia de la Universitat de Münster (Alemania) i el Centre Espacial Johnson de la NASA a Texas (EE UU)- el descubriment significa una important fita per la història de la superfície de la lluna.

Post 214: ratxes de vent

Des de la passada matinada i fins a mitja tarda, les ratxes de vent han superat els 100 km/h a la majoria de comarques, especialment a la meitat sud i en zones altes del Pirineu.

Durant la nit de dissabte a diumenge el vent es mantingué molt fort a les comarques del nord-est i anà disminuïnt a la resta.

Ahir divendres es va formar una profunda depressió a la zona del Cantàbric que durant el matí de dissabte es va anar desplaçant cap al sud de França. El marcat gradient de pressió ha provocat una situació de forts vents de ponent i mestral al nord de la Península Ibèricaque ha afectat de ple el Principat.

A continuació teniu un llistat amb les ratxes de vent superiors als 100 km/h del dissabte enregistrades per les estacions meteorològiques automàtiques (EMA) que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunyaamb sensor de vent situat a 10 m d’altura.

A banda del vent que ha bufat de manera generalitzada arreu del país durant tota la
jornada, cal destacar que al vespre el vent ha girat a nord i les ratxes més fortes s'han enregistrat en zones altes del Pirineu i a l'Alt Empordà. A més de les ratxes, entre les 17:00 i les 18:00 hores la velocitat mitjana horària del vent ha estat de 117.1 km/h a l'EMA de Salòria (2.445 m), a la comarca del Pallars Sobirà i de 97.9 km/h a l’EMA de Portbou (Alt Empordà).

Post 213: els efectes del temporal

Segueixo parlant del temporal de vent que afecta tota la península i no m'arriscaria gaire si demà encara trec el tema.

Avui escombro cap a casa i llegia els efectes sobre la infraestructura elèctrica, de fet ahir ja vaig parlar amb els pares i em comentaven que feia gairebé 6 hores que no tenien llum al poble.

Els problemes de subministrament elèctric han afectat principalment la xarxa de mitjana tensió, segons ha explicat el cap d'Operacions de Fecsa-Endesa, Carles Lafoz, que ha afirmat que les conseqüències d'aquest temporal de vent han estat un cas excepcional i que, en major o menor mesura, han afectat tot el territori de Catalunya.

Segons la companyia, les incidències han començat a la zona de Barcelona, però la situació s'ha anat agreujant en el decurs de la jornada. Dissabte a la tarda, el problema afectava entre 150.000 abonats i 200.000 abonats però a la matinada la xifra havia baixat a 100.000.

Hi ha abonats afectats a direferents punts de Catalunya. A Vallirana i Cervelló, al Baix Llobregat, hi ha 20.000 habitants a les fosques. No tenen llum, han estat hores sense telèfon, i en algunes urbanitzacions ja no hi ha aigua, perquè es bombeja amb motors elèctrics. A la Terra Alta hi ha poblacions, com el Pinell de Brai, que es troben sense electricitat des dissabte a primera hora de la tarda. Molts veïns es van congregar en un restaurant on en tenien gràcies a un grup electrogen.

La comarca amb més municipis afectats sense llum és la Cerdanya. Localitats com Puigcerdà, Alp o Das es troben sense electricitat des de dissabte a les cinc de la tarda. Una avaria considerada molt important ha afectat una de les dues línies que donen subministrament a la comarca i, de moment, fins que no es restableixi el servei, utilitzen grups electrògens.

Un dispositiu de més de mil tècnics treballa per resoldre aquests problemes, tot i que la companyia preveu que fins dilluns al matí no es podrà restablir totalment el servei. També s'han instal·lat uns 200 grups electrògens d'emergència a les zones afectades.

Post 212: les imatges del temporal

Ahir parlàvem del vent, avui les primeres conseqüències, aquí teniu unes quantes instantànies.

De moment la més greu de les incidències ha estat la grada que ha caigut sobre un equip de nens en un camp de bèisbol de Sant Boi.

Molts arbres han estat arrencats pel mateix vent i han caigut i dificultat el trànsit per carreteres.

I lo més increïble, almenys a nivell fotogràfic ha estat el fort onatge, amb onades que han superat els 12 metres al Cantàbric.

Pel que fa a aquesta situació de vents intensos encara durant tot el dia es mantindrà, ara bé sembla que a partir de demà i més endavant aniran amainant una mica tot i que encara podran superar els 100 km/h.

Post 211: Alerta! sopla el viento

La Agencia Estatal de Meteorología(AEMET) anuncia para este viernes y el sábado vientos muy fuertes en Galicia, Cantábrico, litoral mediterráneo y zonas altas de la Península, así como lluvias persistentes en Galicia y ascenso notable de las temperaturas mínimas en gran parte de la Península.
Estará muy nuboso en la mayor parte de la Península, Baleares, Ceuta y en Melilla, con lluvias débiles localmente moderadas, más débiles cuanto más al este, sobre todo en el área mediterránea, donde tenderán a predominar las nubes de tipo medio y alto, persistentes en Galicia, más intensas al últimas horas, mientras que en Canarias, tendrán intervalos nubosos.

La cota de nieve se situará en torno a los 2.000/2.500 metros. Nieblas persistentes en zonas de sierra de la Península.

Temperaturas en general, en moderado o notable ascenso en la Península y Baleares, más acusado en las mínimas, con probabilidad de deshielo y, sin cambios o en ligero ascenso en Canarias.

Vientos fuertes del oeste y suroeste peninsular, Baleares, Ceuta y Melilla, llegando a muy fuertes en Galicia, Cantábrico, en gran parte del litoral mediterráneo, así como en zonas altas, mientras que en Canarias, soplarán flojos o moderados del noreste.

- Galicia.- Muy nuboso con precipitaciones persistentes débiles a moderadas más intensas en las últimas horas. Temperaturas en ligero a moderado ascenso. Viento del suroeste moderado a fuerte aumentando durante la tarde a muy fuerte en el litoral y zonas altas. Pueden superar los 150 km/h.

- Asturias.- Muy nuboso o cubierto con intervalos de nubes medias y altas en el litoral oriental, con lluvias débiles a moderadas, menos frecuentes en las horas centrales y en el litoral oriental. Nieve en cotas altas. Temperaturas en ascenso, ligero a moderado, más acusado en las mínimas. Viento de oeste y suroeste moderado, con intervalos de fuerte, aumentando al final, con rachas muy fuertes que podrán alcanzar los 120 km/h en zona suroccidental y litoral.

- Cantabria.- Muy nuboso, predominando las nubes medias o altas en el litoral, con precipitaciones débiles a moderadas ocasionales que remitirán por la mañana. Nieve en cotas altas. Temperaturas en moderado ascenso. Viento de suroeste moderado con intervalos de fuerte, con rachas muy fuertes que podrán alcanzar los 100 km/h.

- País Vasco.- Muy nuboso, predominando las nubes medias o altas a partir de la mañana, con chubascos débiles a moderados que remitirán por la tarde. Temperaturas en ascenso, ligero a moderado las máximas y moderado a notable las mínimas. Viento del suroeste moderado con intervalos de fuerte, con rachas muy fuertes que podrán alcanzar los 100 km/h.

En el resto del país el viento tambien seguirá del oeste pero más fuerte durante el mediodia y la tarde. En el Mediterráneo llegará mañana el viento fuerte del oeste.

Post 210: per què la ceba ens fa plorar?

Ja fa anys que cuino i potser la ceba és un dels aliments que més m'agrada, però a la vegada un dels que més em fa plorar, o potser l'únic? no ho sé perquè de tot el que hi ha comestible no ho he provat encara.

El sofregit de tota la vida porta ceba, i clar pelar-la, tallar-la resulta a vegades una tasca complicada i a vegades relegada al més fort.

Les cebes contene trans-(+)-S-(1-propenil)-L-cisteina sulfòxid, una mol·lècula que és inodora. Quan tallem la ceba, produeix fractures cel·lulars que permeten a una encima anomenada alinasa entrar en contacte amb la trans-(+)-S-(1-propenil)-L-cisteina sulfòxid, produïnt, piruvat, amoníac i syn-propanotial-S-òxid. Aquesta última mol·lècula és la responsable de la irritació ocular i de les llàgrimes.

Ben bé no se sap amb certesa perquè aquest propanotial és llacrimògen, però es creu que és degut a que en contacte amb l'aigua es descompossa donant popanal, àcid sulfúric i àcid sulfhídric. Possiblement és l'àcid sulfúric, un àcid molt fort, el que danya la membrana conjuntival produïnt la llàgrima.

Parlant un dia amb ma mare, que a la cuina és la millor, em vaig assaventar de que si vaig rentant la ceba a mesura que la vaig tallant, ploraria menys. Com es pot deduïr, el fet de rentar-la té dos efectes:

1- Ajuda a eliminar el propanotial, ja que és soluble en aigua.
2- Ajuda a que el propanotial es trenqui amb l'aigua.

I per acabar i dedicat a la gent que es cuida l'alè, es pot dir que el mal olor que deixa la ceba és degut a diverses substàncies asofrades presents en l'interior. l'àcid sulfhídric produït en la reacció anterior fa olor a ous podrits, però no és l'única substància present a la ceba que produeix mal olor, altres productes asofrats, com el dipropildisulfur o l'alilpropilsulfur també col·laboren a endemoniar l'alé.

Post 209: 11 aeroports

Avui llegia esfereït una noticía: La Generalitat i AENA invertiran 1.586 milions en onze aeroports nous en els pròxims sis anys .

Si una cosa se sap és que el mitjà de transport aeri és un dels més costossos i contaminant del món. A la vegada que les variacions del preu del cru fan oscil·lar estrepitossament el valor dels bitllets.

La Generalitat i el govern central invertiran 1.586 milions d'euros en els pròxims anys per ampliar la xarxa d'aeroports i aeròdroms de Catalunya, on està prevista la construcció d'onze noves instal·lacions aeroportuàries, que se sumaran a la desena que ja hi ha.

La xarxa d'aeroports comercials que hi ha a Catalunya actualment -a Barcelona, Girona i Reus- s'ha de completar amb quatre més. A part del de Lleida, que ja està en construcció, s'ha de condicionar el de la Seu d'Urgell, actualment inactiu. També se'n preveu un a les Terres de l'Ebre i un altre a prop de l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquest últim hauria de donar servei a l'aviació general i empresarial i alleugerir la pressió creixent de vols corporatius i esportius sobre Barcelona i Sabadell.

El Pla d'Aeroports també preveu que fins al 2015 es construiran set nous aeròdroms a Lladurs, Cervera, Tremp, Arnes, Ribera d'Ebre, Prat de Moià i Viladamat, que completarien la xarxa actual, formada per les instal·lacions de Sabadell, Igualada-Òdena, la Cerdanya, Empuriabrava, Calaf-Sallavinera, Sant Fruitós de Bages i Alfés.


Un altre dels projectes de la Generalitat és el desenvolupament d'un "altiport" a les comarques del Pirineu, com els que hi ha als Alps, amb una pista lleugerament inclinada que podrà ser operativa malgrat la neu. En una ubicació encara per decidir, aquesta infraestructura serà pensada per a l'aviació general, però centrada en el sector turístic així com en les emergències.

Pel que fa al projecte de llei d'aeroports de Catalunya, que aviat iniciarà el tràmit parlamentari, aquesta normativa preveu regular i gestionar les infraestructures del transport aeri, a través de la creació de l'ens públic Aeroports de Catalunya.

Escrombrant cap a casa meva fa poc vaig poder veure la ubicació i la pràctica finalització de les obres de l'aeroport d'Alguaire. Durant el segons semestre del 2009 entrarà en funcionament el nou aeroport de Lleida-Alguaire. És el primer d'àmbit comercial que promou la Generalitat i es preveu que hi passaran mig milió de passatgers cada any. Aquest aeròdrom acollirà trànsit regular, línies europees de punt a punt i vols xàrter.

La propietat serà de la Generalitat, però la gestió la farà alguna empresa privada. L'obertura al sector privat és una de les característiques del nou model aeroportuari català que defineixen la llei i el Pla d'Aeroports de Catalunyaaprovat pel govern.

Post 208: vent

Avui tenim un avís per vents intensos sobretot en el Cantàbric i litoral de Galícia. El vent és un fenòmen que sorpren a molts. A mi personalment em fascinava de petit. El fet de que masses d'aire es desplacessin a gran velocitat i provoquessin en superfície el vent era sorprenent.
El vent és un moviment natural, generalment horitzontal, de masses d'aire. Els desequilibris tèrmics entre uns llocs i uns altres provoquen diferències de pressió atmosfèrica, les quals produeixen els vents.

Així, es desencadena un flux d'aire des de les pressions altes cap a les baixes, amb tendència a seguir la direcció del gradient de pressió. Els gradients forts de pressió, que es representen en els mapes meteorològics amb isòbares molt pròximes, ocasionen vents forts, mentre que allà on el gradient de pressió és petit, i per tant les isòbares es mostren molt allunyades entre elles, els vents són fluixos.

Les calmes esdevenen en aquelles àrees on no hi ha diferències de pressió atmosfèrica, especialment al centre dels anticiclons.

L'instrument per a mesurar la direcció i velocitat del vent rep el nom d'anemòmetre. El penell serveix per indicar-ne la direcció i l'anemoscopi a més en mesura la velocitat de manera aproximada.
Hi ha diversos tipus de vents. Depenent de la seua força o característiques, podem parlar d'oratge, quan és suau, de brisa, si s'origina per les diferències de temperatura entre la mar i la costa, de vents de muntanya, o de les valls, o de vents més forts i tempestuosos, o fins i tot huracanats.

Depenent de l'origen geogràfic, en català es fan servir diferents noms per als vents:



  • Tramuntana, el vent del nord.

  • Gregal, el del nord-est.

  • Llevant, el de l'est.

  • Xaloc el del sud-est.

  • Migjorn el del sud.

  • Garbí (o llebeig) el del sud-oest.

  • Ponent el de l'oest

  • Mestral (o cerç) el del nord-oest.

Post 207: bonita canción

Casi siempre que alguien te rompe el corazón no está de más escuchar una bonita canción. Aquí teneis una bonita canción.


Grégoire Toi con la Moi MyMajorCompany

Post 206: PAM

El PAM són les inicials del Parc Astronòmic del Montsec.

El Parc Astronòmic Montsec és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Consorci del Montsec, per tal d'aprofitar les aptituds i potencialitats de la zona del Montsec per a la realització de recerca, formació i divulgació de la ciència, en especial de l'Astronomia.

El PAM, aprofita unes característiques úniques, que fan del Montsec, el lloc més adequat de Catalunya per a la instal·lació d'uns centres amb les particularitats de l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i del Centre d'Observació de l'Univers (COU). Per tal de poder aprofitar el màxim una instal·lació astronòmica, cal que es compleixin unes condicions de l'entorn, que n'afavoreixin el seu rendiment i explotació. En particular, cal avaluar la qualitat de les imatges que s'hi poden obtenir (estudi de l'estabilitat de la imatge o seeing), les condicions meteorològiques del lloc i l'afectació de la contaminació lumínica de l'emplaçament.

En particular, la baixa pluviometria (inferior a 500 mm/any), humitat moderada i un percentatge elevat de nits serenes, el feien un emplaçament adient. Les proves de qualitat d'imatges van demostrar que la seva alçada damunt del nivell del mar i la seva notable distància a la costa mediterrània, permetien tenir una estabilitat adequada.

Finalment, els estudis de contaminació lumínica van qualificar el cel de l'emplaçament del Parc Astronòmic Montsec com un cel lliure de contaminació lumínica i aquest fet li va valdre la qualificació de punt de referència en la protecció del cel per la Llei 6/2001 del Parlament de Catalunya, la coneguda com a Llei de la Contaminació Lumínica.

Doncs bé, abans d'ahir es va inaugurar l'última part del complex el COU: Centre d'Observació de l'Univers i és dóna per finalitzades aquestes instal·lacions.

Post 205: Sant Antoni

"Dia 17 sant Antoni, dia 20 sant Sebastià, qui bones obres farà no tindrà pas por del dimoni"

Això és un fragment d'una cançó tradicional menorquina que es canta en aquestes dates per donar èmfasi a la setmana dels barbuts. Diu la tradició que aquesta setmana el dimoni volta pels nostres carrers amb plena llibertat, per captar noves ànimes.

La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida; és per això que popularment se l'anomena sant Antoni del porquet.

La seva festa s'escau el 17 de gener, essent una celebració important en els països d'influència cristiana i amb especial incidència en els de parla catalana. És en honor seu que se celebren els tradicionals Tres Tombs arreu del país. També hi ha poblacions en què es representa la vida del sant i com els dimonis intentaren cremar-lo sense aconseguir-ho.

En el passat va ser una festa clau en moltes poblacions, essent la festa major d'hivern o festa major petita. Actualment, el seu arrelament és un fet, tot i que la desaparició dels animals de treball podia fer pensar en l'extinció de la festa.

Post 204: meteoalarm

Molts dies surt als mitjans de comunicació l'avís groc, taronja, vermell d'algun fenòmen. www.meteoalarm.eu ens proporciona la informació més rellevant, per a estar preparats davant una situació de temps extrem (excepcional) que s'esperi pugui ocórrer en qualsevol lloc d'Europa.

Ens alerta sobre la possible ocurrència d'un fenomen de temps sever, com per exemple, precipitacions molt fortes, tempestes molt fortes, temporals de vent, onades de calor, incendis, boires, nevades (incloent torbs) o fred intensos, a més ens alerta sobre fenòmens causats o per temps atmosfèric advers, tals com allaus, incendis forestals o fenòmens costaners extrems.

D'una ullada es pot identificar el lloc d'Europa en el qual el temps pugui resultar perillós. Els colors utilitzats en els mapes d'aquesta pàgina web ens indiquen la excepcionalidad del perill i les seves possibles conseqüències. En el mapa d'Europa, cada país participant en aquest projecte apareixerà ressaltat amb el color de major nivell d'alerta dels assignats als avisos en vigor. Si se selecciona un país en concret es podran visualitzar els seus avisos nacionals i regionals.

Per als colors associats als nivells d'alerta major (taronja i vermell) s'afegeixen pictogrames a la informació regional, el que dóna una idea del tipus de temps que s'espera causi perill potencial. Seleccionant amb el ratolí qualsevol regió dintre d'un país concret, es troba informació més detallada.

S'inclou el període de temps en el qual s'espera que es produeixi el fenomen previst o altres aspectes addicionals com la seva intensitat (ex.: quantitats de neu acumulada, etc.). Les imatges que es poden veure com fons en aquest nivell regional, estaran d'acord amb el fenomen i el seu risc potencial associat.

Meteoalarm ofereix també l'opció de seleccionar la informació del temps per a avui o demà. Per a obtenir informació addicional més detallada sobre els avisos en format text emesos per cada país, es podrà connectar amb l'Agencia Estatal de Meteorologia pertinent prement el ratolí sobre el seu logotip.

La pàgina web integra tota la informació important sobre el temps sever originada en els Serveis Meteorològics Nacionals, públics i oficials, d'un gran nombre de països europeus. Aquesta informació es presenta de forma consistent, amb l'objecte d'assegurar una interpretació coherent el més general possible per a tota Europa.

Post 203: tipus de boira

Ja que ahir vaig introduïr el tema de les boires, on crec que encara no hi havia ficat cullerada, no està de més llistar-vos tots els tipus de boira que es poden produïr. Sé que és un recurs fàcil però serveix per complementar el post d'ahir.

La boira es diferencia de la boirina per la seva densitat com aerosol i donant una visibilitat de menys de 2 quilòmetres. Es classifica segons l'origen del refredament que dóna lloc a la condensació:

  • Boira de radiació: es dóna quan la posta del sol, quan el sòl perd calor a través de l'emissió de radiació infrarroja en una nit sense núvols (de ser-hi presents, els núvols evitarien que el calor s'escapi cap a l'espai). Aleshores, el terra es refrada produeix condensació l'aire prop del terra, a través del procés de conducció de calor. Aquest tipus de boira és comú a la tardor als països de clima temperat, normalment té un gruix d'un metre.
  • Boira de vent: es forma quan les masses d'aire carregades d'humitat passen sobre terres freds, els quals refreda el mateix aire. Aquest fenòmen és habitual a les costes, quan l'aire tebi tropical es troba amb aigües de latituds majors. També és comú quan un front càlid es mou sobre una àrea amb una quantitat considerable de neu.
  • Boira de vapor. Es dóna quan l'aire fred es mou sobre aigües càlides. El vapor de l'aigua entra a l'atmosfera per processos d'evaporació, i la condensació es dóna quan s'aconsegueix el punt de rosada. Aquest procés es comú a les regions polars, llargs de mida considerable, i al final de la tardor i al principi de l'hivern.
  • Boira de precipitació (boira pijanera). Es dóna quan plou i l'aire sota el núvol es troba relativament sec. Això fa que les gotes de pluja s'evaporin i formin vapor d'aigua, que es refreda, i al arribar al punt de rosada, es converteix en boira.
  • Boira de vessant. Es dóna quan el vent bufa contra la vessant de la montanya i una altra formació geològica anàloga. Al ascendir a l'atmosfera, la humitat es condensa. Es per això que moltes vegades els cims de les muntanyes semblen ennuvolades.
  • Boires de valls. Es dóna a les valls, normalment durant l'hivern. Es el resltat de la inversión de temperatura, causada per aire fred que s'assenta als valls, mentrestant l'aire calent passa per damunt d'aquest i de les muntanyes. Es tracta bàsicament de boira de radiació confinada per un accident orogràfic, i pot durar diversos dies, si el temps està calmat.
  • Boira de gel. Es qualsevol tipus de boira amb la qual les gotes d'aigua es troben congelades en forma de cristalls de gel minúsculs. Normalment, això necessita temperatures força per sota del punt de congelació, la qual cosa fa que siguin habituals a regions àrtiques i antàrtiques. Algunes vegades, petites quantitats d'aquests cristalls es precipiten a terra.

Post 202: boira

Avui hi ha boira pràcticament a totes les valls fluvials de la Península. Això implica que la visibilitat és molt reduïda. Hi ha qui de la boira en treu un romanticisme especials, d'altres en generen un terror estrepitós. .

La boira és un fenòmen meteorològic consistent en núvols molt baixos, a nivell del terra i formades per partícules d'aigua molt petites en suspensió. La major part de les boires es produeixen al evaporar-se la humitat del terra, el que provoca l'ascens d'aire humit que al refredar-se es condensa donant lloc a la formació d'aquests núvols baixos. La boira en el fons, implica la disminució de les condicions de visibilitat en superfície. La dispersió de la llum en les partícules d'aigua que formen la boira afavoreixen la visibilitat en longituds d'on groga utilitzades en fars i llums antiboira.

La boira redueix la visibilitat, i fins i tot és capaç que aeroports i carreteres, siguin inutilitzables, doncs la falta de visibilitat (i en alguns casos visibilitat nul·la), fan perillós la manipulació de vehicles.

Algunes aeronaus poden volar amb boira mitjançant l'ús d'instrumentals especials, d'aquí que moltes companyies malgrat tenir la tecnologia no tenen pilots qualificats per a fer aquest tipus d'aterratges i enlairaments.

De tipus de boira n'hi ha de moltes classes, ja en parlarem, en general es forma sota condicions de saturació d'humitat al 100% i unes temperatures de l'aire per sota del punt de rosada, la qual cosa fa que l'aigua es condensi.

Post 201: reobertura de canonades

Fa uns dies parlàvem del problema del gas al centre d'Europa. Rússia ha reprès el subministrament de gas a Europa a través d'Ucraïna aquest matí, poc abans de dos quarts de nou del matí. Moscou ha complert la seva promesa i ha acabat amb una interrupció que feia sis dies que es mantenia. El consorci gasista rus Gazprom ha informat que ha començat a bombejar el carburant des de l'estació de Sudzha, a la frontera amb Ucraïna, segons l'agència oficial russa Itar-Tass.

Moscou ha reprès el servei de nou aquest dimarts, després que dilluns la Unió va pressionar-lo perquè acabés amb una situació d'escanyament que feia quasi una setmana que s'allargava. Les desavinences en els detalls del protocol de trànsit del combustible han impedit que el gas tornés a circular el cap de setmana, com estava previst.

La represa del subministrament ha arribat l'endemà que la presidència txeca de la UE va reiterar la crida a Moscou perquè tornés a obrir l'aixeta i va remarcar que "ja no té excusa" per no restablir el gas a Europa. Al cap d'unes hores, la mateixa presidència txeca va informar de l'hora prevista de restabliment, les 8 del matí del dimarts. Finalment el gas ha tornat a córrer cap a la UE a través d'Ucraïna mitja hora després de l'hora establerta.

Això segons ha informat la televisió russa NTV, on un tècnic de la companyia ha assegurat que ha rebut l'ordre d'obrir l'aixeta cap a Turquia, els Balcans i Moldàvia. Més tard, l'empresa Gazprom ha explicat que ara mateix el flux del gas ja arriba a Ucraïna. De moment, Gazprom distribuirà una quantitat de prova de 77 milions de metres cúbics per dia, lluny dels 300 milions que Europa rebia abans d'iniciar-se aquest últim conflicte, l'1 de gener. Gazprom té previst provar el sistema de distribució abans de restablir el flux normal.

Per garantir el subministrament, Brussel·les ha desplegat una vintena d'observadors internacionals a la frontera entre Ucraïna i Rússia. Gazprom ha assegurat al govern rus que controlarà l'extracció il·legal de gas, i que, en cas que es produeixi, tallarà el subministrament durant 24 hores com a represàlia.

La represa del subministrament ha estat possible després de dies de negociacions i d'un últim estira-i-arronsa entre Moscou i Kíev. El ministre txec d'Indústria i Comerç, Martin Riman, va assegurar ahir que Ucraïna havia tornat a firmar al matí l'acord assolit dissabte, però que, al cap d'unes hores d'haver-lo signat, Moscou el va rebutjar perquè Kíev hi va afegir unes clàusules addicionals a posteriori. En aquestes clàusules, els ucraïnesos reiteraven que ja no tenen cap deute amb Rússia i que no han agafat mai gas als russos de manera il·legal.

Post 200: y siguiendo

El 1 de enero iniciábamos una nueva aventura del blog en que básicamente pasábamos de una ciudad a otra, de Barcelona a Madrid. Hoy celebrando el post número 200 doy respuesta a muchas de las personas que me pedían estos días cuando escribiría el primer post en castellano. Pues aquí está.

El motivo principal de ir abriendo el campo a nuevas lenguas, que espero que vaya despacio pues uno no tiene a veces suficientes temas, motivos o justificaciones para ir cambiando de lengua así como así.

Estos días he ido paseando por la ciudad, he tenido tiempo de ver como se desarrollan las tareas que tenia interiorizadas de mi antigua residencia, coger el metro, pedir en un bar e incluso despedirse de uno han hecho de estos días un sinfín de nuevos cambios y modales.

Después de 200 historietas entre las cuales tengo que decir, he gozado de muy buena imaginación, pericia y buenas fuentes documentales, he podido sonsacar que esto de escribir me gusta. Contar curiosidades, resolver alguna duda, enseñar lo que uno ha aprendido hace poco hace de este blog una herramienta con un valor impresionante. También me ha gustado el hecho que rozando el medio año hayamos sobrepasado las 2000 visitas. Eso anima a uno a seguir investigando, pensando y resolviendo nuevos posts.

Desde aquí y especialmente dando la bienvenida a los nuevos lectores que se pueden ir incorporando a partir de ahora, os animo a seguir leyendo, comentando, disfrutando de esta aventura, que es para mi méteo desde madrid.

Post 199: la lluna del gener la més clara de l'any

Bé, matitzo, la lluna de gener ahir de ben segur que va ser la més clara de l'any. Ahir dissabte 10 de gener, a la nit, la Lluna arribava al perigeu. La lluna més gran del 2009, gairebé idèntica a la que vam veure al desembre de 2008.

Johannes Keppler explicà el fenòmen fa uns 400 anys. L'òrbita de la Lluna entorn de la Terra no és un cercle, és una elipse i té un costat ubicat a 50000 km més a prop de la Terra que l'altre. Els astrònoms l'anomenen perigeu al punt de màxim acostament i és en aquest punt on la Lluna fou aquest cap de setmana.
Les Llunes plenes del perigeu tenen lloc una o dos vegades a l'any. L'any 2008 finalitzà amb una d'elles i ara 2009 comença una segona etapa. És la millor classe de déjà vu per aquells que estimen la màgia de la terra sota la llum de la lluna.

Gener és un mes de neu a l'hemisferi nord i la combinació de neu més llum de Lluna del perigeu resulta simplement impressionant. Quan la lluna es troba per damunt dels nostres caps, a la mitjanit, els terrenys blanques reviuen amb la brillantor reflexada que farà desaparèixer a la nit, tot i que no es farà de dia. Es podrà llegir el diari, passejar en bicicleta, escriure una carta i al mateix temps explicar comptar les estrelles ubicades per damunt del cap. És una experiència descomunal que realment mereix la pena.
Un altre moment màgic té lloc quan la Lluna del perigeu es troba prop de l'horitzó. Aquest és el moment en el qual la il·lusió es barreja amb la realitat per a produïr una vista realment espectacular. Per raons que els astrònoms o psicòlegs no acaben de comprendre, les llunes properes a l'horitzó es veuen anormalment grans quan es veu entre els arbres, edificis i altres objectes sobre la superfície.

Post 198: un globus per estudiar l'atmosfera

La NASA i la Fundació Nacional de les Ciències han provat amb èxit sobre l'Antàrtida un globus atmosfèric que permetrà l'exploració científica de gran altura i en molts casos substituïrà als satèl·lits.

El model inicial, d'una sola peça totalment sellada i d'un volum de gairebé 200.000 metres cúbics, equivalent a unes 80 piscines olímpiques, ascendí als extrems de l'atmosfera el passat 28 de desembre.

Una vegada que s'hagi finalitzat el desenvolupament, aquest model de globus tindrà un volum de 625.000 metres cúbics, portarà a dins una tonelada d'instruments i podrà ascendir a més de 33000 metres d'altura.

El vol de prova ha estat important pel fet d'avançar en la creació d'una nova capacitat científica.

El globus, d'una pel·lícula ultraliviana i resistent amb un gruix no més gran que el d'una bossa de plàstic, fou llançat a l'atmosfera desde la Base Mcmurdo, centre logístic de la Fundació Nacional de les Ciències a l'Antàrtida i en aquests moments flota a una altura d'uns 32000 metres.

Segons el comunicat de la NASA, l'ús d'aquests globus de gran durada i altament resistents a la pressió té un cost considerablement menor al dels satèl·lits i altres instruments científics.

Convertits en plataformes d'investigació a gran altura, a més a més se'ls pot recuperar i reutilitzar, el qual els distingeix dels satèl·lits.

Tot plegat ha demostrat que els vols de 100 dies amb càrregues molt pesades i de grans dimensions són una fita possible.

Post 197: onada de fred al centre d'Europa

Fa dos dies comentava la situació del gas a Europa, i és que a més a més li hem d'afegir l'onada de fred que travessa el continent desde fa uns dies i que ha deixat set noves víctimes a Polònia la nit del dimarts al dimecres i matà també a una persona a Bèlgica, mentre que la neu paralitzà els aeroports italians i el francés de Marsella.

A Polònia, les baixes temperatures durant la nit, feren baixar el termòmetre a -25ºC, deixaren set noves víctimes, segons el ministeri de l'Interior. En total, des de l'1 de novembre de 2008, el ministeri ha comptabilitzat 76 morts per hipotèrmia. La majoria de les víctimes són persones sense sostre o que sota els efectes de l'alcohol es varen quedar adormides a l'aire lliure.

Els búlgars, sorpresos i indignats per la tallada del subministrament de gas rus, tremolen de fred el dimecres dins dels seus apartaments sense calefacció, una prova que els recorda les misèries del període comunista, 20 anys endarrera amb la caiguda del teló d'acer. Unes 68 escoles varen suspendre les classe i a les altres, els alumnes s'abrigaven amb capes i capes de roba.
A Bèlgica, un home d'uns trenta anys morí de fred la nit del dimarts a dimecres en aquest país, en el que les temperatures caigueren fins per sota els 20ºC sota zero, anuncia la policia. Aquesta primera víctima belga de l'onada de fred fou descoberta el dimecres pel matí per un grup de nens i la seva professora en un jardí públic del centre de Lovaina, a uns vint quilòmetres a l'est de Brusèl·les, segons la policia local. La nit del dimarts al dimecres fou la més freda a Bèlgica dels últims 10 anys.

Més al sud d'Europa, la neu caigué a Marsella (sudest), la segona ciutat francesa en número d'habitats, per primera vegada des de 1987, segons relataren les seves habitants. La circulació a la ciutat estigué perturbada, els autobusos i els tranvies no circularen pel centre de la ciutat i l'aeroport de Marsella-Marignane tancà durant el matí, per falta de l'equip adequat per netejar les pistes.

A Italia, els dos aeroports de Milan, Malpensa i Linate, així com els de Turín i Bergamo, es van mantenir tancades diverses hores durant el matí degut a importants nevades que dificultaren el tràfic aeri i l'accés als aeroports.

Post 196: la Via Làctea gira molt depressa

La Via Lactea gira a 160000 quilòmetres per hora més depressa del que es pensava fins ara. Aquest augment de la velocitat, respecte a l'estimació anterior, implica que la seva massa és un 50% més gran del que indicaven investigacions anteriors i que, per tant, és més probable que colisionem amb la nostra galàxia veïna, Andrómeda.

Això sí, en un futur que està encara molt i molt lluny. Tot plegat gràcies a aquest treball la nostra galàxia ha deixat de ser la germana petita de la familia, segons el Centre d'Astrofísica de Harvard-Smithsonian.

Aquestes noves dades significa que la Via Lactea es mou en la seva òrbita a la vertiginosa velocitat de 965000 quilòmetres per hora, segons s'ha aconseguit observar des d'una de les seves puntes, que és on es troba el Sistema Solar i on hi ha la Terra, és a dir, a 28000 anys llum del centre de la galàxia.

No es gens fàcil conèixer l'estructura i el moviment de la Via Lactea perquè estem dins d'ella. Es com voler conèixer com és un bosc passejant sota els arbres, comenta l'Observatori Astronòmic Nacional.

En aquest cas, els científics utilitzaren el radiotelescopi Very Long Baselina Array (VLBA), de la Fundació Nacional de la Ciència d'EUA, un conjunt de 10 antenes, distribuïdes per tot el país, que conformen una de les instal·lacions més grans d'observació des de la Terra.

Degut a la seva gran capacitat per aconseguir imatges en gran detall, el que s'aconsegueix mesurant les ones amb rajos infraroig, els investigadors han desenvolupat un programa de mesura. Els seus resultats han estat presentats a la reunió anual de la Societat Americana d'Astrofísica, celebrada aquests dies a Long Beach (California).

Els astrònoms observaren que hi havia regions d'una prolífica formació d'estrelles a tota la galàxia. En algunes d'aquestes zones, s'hi van trobar mol·lècules d'aigua que emeten radiacions monocromàtiques: són com el feix d'un làser, però amb microones i es denominen màsers còsmics. Aquests màsers són detectables pel VLBA.
Institut Max Plank, descobrí que les distàncies difereixen molt de les anteriors mesures, algunes vegades fins i tot les doble. S'han trobat també que les `parees de les estrelles en formació que contenen els màsers són les que defineixen els braços en esperial de la nostra galàxia.

Coincidint amb la trobada, també es va aprofitar per presentar un mapa complet dels quatre braços en espiral de la galàxia. Fins ara se savia que la Via Làctea està distribuïda en un disc amb un nucli d'estrelles i que fora d'aquesta àrea les estrelles es situen en braços en espiral. Ara s'ha pogut observar que existeix una total simetria en l'estructura d'aquests braços: han provat que hi ha dos braços principals i uns altres dos de més dèbils, i no un només com es creia fins ara.

Post 195: gas

Potser aquests dies amb el fred que ha arribat a tota la península provinent del centre d'Europa ens n'hem adonat de que es fa necessari arribar a casa i tenir aigua calenta, calefacció...

La crisi del gas podria ocasionar una catàstrofe humanitària a Europa enmig del clima gèlid d'aquests dies. Així ho han expressat des de Bòsnia i Hercegovina, on els termòmetres han arribat a 29 graus sota zero.

La Comissió Europea(CE) ha constatat una reducció dràstica del subministrament de gas procedent d'Ucraïna durant aquesta nit, però ha recalcat que la UE esperarà fins divendres per decidir si són necessàries mesures en l'àmbit europeu.

Els països de la UE ja estan prenent mesures d'urgència en l'àmbit nacional, i divendres el Grup de Coordinació del Gas avaluarà la situació i comunicarà si posen en marxa mecanismes de solidaritat, ha indicat el portaveu d'Energia de la CE, Ferran Tarradellas.

La CE considera la situació "inacceptable" i recorda que les autoritats de Moscou i Kíev s'havien compromès a fer que les tensions bilaterals no acabessin perjudicant al bombament de gas cap a Europa.

Tot i això, Bulgària, Turquia, Romania, Hongria, Àustria, Eslovàquia, Polònia, Macedònia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia i Croàcia ja no reben ni una gota del gas que els subministrava Rússia.

Mapa. Principals gaseoductes d'Euràsia

A Bòsnia l'ús de combustibles alternatius permet garantir la calefacció a la població, però només per un màxim de cinc dies. En algunes zones del país les temperatures han arribat a 29 graus sota zero.

A més, Alemanya, França, Polònia, la República Txeca i Eslovènia pateixen restriccions importants. En aquests països sembla que de moment el subministrament està garantit però han de buscar fonts alternatives.

Països com Espanya, Irlanda i el Regne Unit figuren entre els menys exposats a la crisi, ja que no importen gas de Rússia.

L'executiu comunitari recalca que el prestigi de Rússia com a país proveïdor i d'Ucraïna com a país de trànsit fiables queda en entredit, ja que estan violant els contractes d'abastiment que tenen amb la UE, cosa inacceptable.

Post 194: reis amb neu a cotes baixes

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunyaha activat en fase d'alerta el pla Neucat pel risc que nevi de manera generalitzada a tot el territori català. Segons les últimes informacions del Servei Meteorològic de Catalunya, entre la una d'aquesta matinada i les set del matí del dia de Reis les precipitacions en forma de neu seran probables a les comarques gironines de l'Empordà, la Garrotxa, el Gironès i el Pla de l'Estany.

A partir de les set del matí, però, les nevades es podrien estendre a l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Penedès, el Tarragonès, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Maresme, Osona, el Vallès, la Selva i el Solsonès. A partir de la una del migdia la neu podria escampar-se arreu del país. És probable que els gruixos siguin d'entre dos i cinc centímetres i, puntualment, de deu.

Pel que fa a les temperatures, s'esperen quatre dies de fred, amb temperatures diürnes molt baixes com a conseqüència de l'arribada d'una massa d'aire fred procedent del nord d'Europa. El risc de nevades al Pirineu és feble, i a partir de dimecres passarà a ser moderat.

La diada de Reis, doncs, podria assemblar-se una mica a la de Sant Esteve, quan també es van preveure nevades, tot i que al final va destacar el fort temporal de llevant, que va provocar destrosses importants al litoral gironí i barceloní.

Davant d'aquestes prediccions, el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació recorda que cal extremar les precaucions en cas d'haver d'agafar el cotxe, fer un seguiment de les condicions meteorològiques i trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d'emergència.

Post 193: Israel

Avui ha saltat als mitjans de comunicació la invasió l'actac d'Israel sobre la franja de Gaza. Des de temps immemorials podriem dir que han existit opinions per a tots els gustos i gent que està a favor o en contra d'un o de l'altre bàndol.

Fa uns anys, dos o tres, va publicar-se el llibre Israel, el somni i la tragèdia. Del sionisme al conflicte de Palestina de Joan B. Culla, publicat dins de La Campana.

En el llibre es prioritza la neutralitat en el conflicte, tot i que si pot intuïr una tendència proisrael, molt recomanat, de fàcil lectura i que serveix per ordenar cronològicament la història d'aquesta gent.

Alguns dels capítols:

- Un fill d´Europa (1850-1904);
- Retorn a la terra i descoberta de l´altre (1882-1920);
- Amb l´arada i el fusell (1920-1945);
- El repartiment (1945-1949);
- Consolidar-se en el rebuig (1949-1967);
- Goliat suplanta David (1967-1982);
- Entre Beirut i Kuwait (1982-1990);
- El miratge del compromís (1990-1996);
- La dialèctica infernal (1996-2004).

Post 192: tsunami

L'Institut Indonesi de Geofísica ha emès una alerta de tsunami aquest dissabte al vespre a causa d'un sisme d'una magnitud de 7,2 graus en l'escala de Richter que s'ha registrat al mar.

El moviment sísmic s'ha produït a uns 135 quilòmetres al sud-oest de Manokwari, a la província indonèsia de Papua, i a una profunditat de 10 quilòmetres, segons ha informat l'Institut Geològic dels Estats Units. El sisme s'ha produït a tres quarts de nou del vespre, hora d'aquí, i molts ciutadans han sortit de casa pel pànic en notar el tremolor, que ha durat uns minuts.

L'alerta ha estat desactivada poc després i no s'ha hagut de lamentar cap víctima ni cap destrossa. L'any 2005, un terratrèmol a l'oest d'Indonèsia va originar un tsunami en què hi van morir 230.000 persones.

Un tsunami (en japonès ona de port, Kunrei-shiki: Tunami), és una sèrie d'ones massives que poden tenir lloc després d'un terratrèmol, activitat volcànica , esllavissaments submarins, impactes de meteorits en el mar, o fins i tot grans trossos d'illa esllavissant-se al mar. Per al cas més freqüent, els moviments tectònics, els tsunamis són importants a partir maremots de magnitud de més de 6.4 a l'escala de Richter i són vertaderament devastadors a partir de 7.

Post 191: pluja de cap de setmana

Com ja van anar explicant abans d'acabar l'any l'any nou ens portava pluges a bona part del país, si bé aquestes febles faran una mica la guitza als qui encara vulguin acabar de fer les compres de nadal.

Com que jo treballo i m'agrada poder tenir una bona cançó, de fons, he pensat, que buscant buscant la més alegre que m'explica la ciutat en que estic és aquesta: Shakira amb la seva increïble veu Me deja Madird.

Tot i que pensant-ho bé, estic parlant de les plujes que afecten al centre de la península, no és el cas de Catalunya. Així que hauré de començar a matitzar quan parlo d'un lloc o l'altre.

Post 190: el metro

Ja ha començat. L'any nou aporta canvis i un és el que podeu estar llegint ara mateix, no estic escribint el bloc pel matí com acostumo a fer. Això no és per voluntat sinó que el dia m'ha fet desplaçar al llarg de tota la ciutat per gestions administratives. En fi. Que ja estic descansant i a punt d'anar a dormir.

Els canvis com deia ahir són molt importants i més quan les coses per les quals ho fas ho impliquen. Avui m'he adonat d'una cosa i és que el metro presenta canvis molt grans respecte l'altre metro que he conegut i explorat durant 8 anys.

La primera cosa que un veu quan entra al metro és que al comprar els tiquets aquests tenen unes dimensions molt més reduïdes, gairebé uns 2 centímetres d'ample per uns quatre de llarg. Les dimensions reduïdes i el fet que la banda magnètica sigui al mig li confereix una durabilitat molt més gran i a la vegada fa que sigui més complicat doblegar-los.

Hi ha moltes ciutats, com Londres, on els tiquets de transport són així de petits. Barcelona en canvi utilitza unes targetes de dimensions similars a una targeta de crèdit, de cartró i fàcilment doblegable. En fi, trobo més útils les petites, potser amb el temps canviaré l'opinió. Queda pendent que analitzi la xarxa de metro, però malauradament només hi he fet dos viatges, caldrà que m'ho miri més amb compte, una cosa només dir: hi ha més interconnexions entre línies i sembla que fins i tot moltes més parades.



I parlant de metro, aquí teniu l'últim anunci dels transporte metropolitano de madrid.

Post 189: méteo desde madrid

Ja ha començat l'any. Un any 2009 que arriba un segon més tard per intentar compensar la disminució de la rotació terrestre. Avui me'n vaig a viure a una altra ciutat, Madrid, després de passar 8 anys a Barcelona.

Els canvis sempre són bons i més quan estic envoltat de bons amics. Un altre dia comença. Another day de Jamie Lidell servirà per acompanyar-me almenys mentre hos saludo el NOU ANY 2009.